Промо и рекламни материали

Здравейте, скъпи приятели,

 

Това подробно представяне е направено с цел да запознае зрители, журналисти и всеки, който се интересува от детайлите за нашите проекти, театър и представления. Уважаеми колеги от специализирани сайтове, медии и печатни издания. Цялата информация, която публикуваме на тази страница, текстове, снимки и видеа, можете да ползвате, цитирате и публикувате във вашите издания. Радваме се на всяка форма на популяризиране на Вариететен Театър и неговите шоута. Не се колебайте да се свържете с нас, ако имате нужда от допълнителна информация и съдействие. 

Ние сме екип от артисти - приятели, колеги и съмишленици, който създаде единствения Вариететен театър в България. Срещали сме се в различни проекти, познаваме уменията си много добре. Създаването на впечатляващи шоу спектакли е наша стара мечта, върху чието реализиране работим усилено през последните няколко години. 

 

Като група, ние винаги сме имали ясна визия какви искаме да бъдат представленията ни. И ето, че сега, когато първото ни шоу “Web БУРЛЕСКА” вече е на сцената, зрителите ни откриват в него духа на Цирк дю Солей…

 

Това не е случайно. Те са Артистите от световната сцена, които харесваме и от които се учим! Вдъхновени сме от тях и от начина, по който създават спектаклите си - от изобретателността, професионализма, пищността, размаха и магичността им. 

 

Въпреки че в момента минаваме през сложен период за нашето изкуство, въпреки че дори Дю Солей изпитва временни трудности, ние вярваме, че духа на това изкуство, светлината и радостта, които то носи, ще съществуват винаги. За това ние построихме нашия театър и продължаваме да създаваме представленията си. Необходимостта от въодушевление, магия и забавление е последното нещо, което някога ще спре да бъде нужно на хората.

Кое наложи необходимостта от създаване на собствен театър за представленията ни?

 

Наред с “Web БУРЛЕСКА” имаме още няколко сценария за следващи шоута. Те са измислени с много въображение и размах, съчетавайки различни стилове и сценични специалности: клоунада, акробатика, танци, музика, театър, мултимедия и кино. Всичко това е обединено в единен органичен разказ, представящ любопитна и изненадваща история. Сценичната реализация е изключително динамична и наситена със сложни и впечатляващи елементи. Това изисква много подготовка и репетиции, както и комплексни технически средства. Така се появи необходимостта да имаме собствена база, в която да работим и да създаваме така мечтаните спектакли. 

Използваната технология, мултимедия и сценична техника е толкова сложна, че просто е невъзможно всичко това да бъде строено, събирано и местено по различни зали за еднократни представления. В някакъв момент в близкото бъдеще предвиждаме цялата тази сложна система да бъде пригодена да се пренася и с подходящ транспорт да пътува на турнета в страната и чужбина, но в настоящия момент все още това е доста голямо технологично и финансово предизвикателство.

 

За сега тези уникални представления могат да се поставят и да се гледат само в театъра ни, който е специално пригоден за тях.

 

За нас има смисъл да играем колкото се може по-често. При наличие на достатъчно интерес - дори всеки ден. А интерес вече определено има. Това е единственият подобен театър в България. Нашата цел е да се установим в културния живот на София като постоянно и трайно присъствие, така че зрителите да знаят, че тук има Вариететен театър, в който всеки един ден от седмицата могат да гледат представление. Заради големия интерес, понякога се налага да се играят и по две представления на вечер, особено през уикендите.

 

Направихме залата си със собствени средства и с много любов, напълно в наш стил и според нашите изисквания и критерии. Отне ни повече от година, за да я превърнем в хубав, малък бутиков салон. 

 

Започнахме от тук:

Screenshot 2021-04-18 at 16.20.53.png
Screenshot 2021-04-18 at 16.21.12.png

А сега е така:

Театърът е с 45 места - меки, уютни кресла с масичка пред тях, на която зрителите могат да внесат напитка от безплатния ни кетъринг. Залата е просторна, разстоянието между редовете е 1,8 метра, което осигурява комфорт и усещане за лично пространство на зрителите по време на шоуто. 

 

Скорошната пандемия, наред с всички негативи, по косвен начин ни помогна да вземем и едно важно решение… Миналата година /2020/ през месец март, когато за първи път се въведоха карантини и ограничения, ние строяхме сцената и предстоеше цялостно оборудване на залата и разпределение на местата за зрителите. Тогава бяхме изправени пред следния казус: салонът на Вариететен театър е с проектен капацитет от 80 места, но трябваше да изберем, дали да монтираме тези 80 стола, или вместо това, да изберем 40, но по-широки и комфортни кресла и по този начин да се съобразим с новите реалности. Избрахме втория вариант и сега имаме една изключително елегантна и удобна зала. Може би това е единствената театрална зала в София, построена по време на пандемията и съответно съобразена изцяло с мерките за безопасност още по време на ремонта и подготовката си. Едновременно се постигна комфорт и пространство за публиката, което не може да се намери в друг театър.

 

Вариететен театър се намира на бул. “Искърско Шосе” 13, непосредствено след разклона за летището и Бизнес Център Европа. В сайта ни има видео “Как да стигна”, което по забавен начин онагледява как се стига до театъра и показва, че сме само на 5 минути от зала Арена Армеец и Цариградско Шосе. Сградата на Вариететен театър има голям собствен паркинг. Мястото е лесно достъпно - в непосредствена близост има спирка на трамвай и автобуси и е на 3 минути от станцията на метрото.

В началото леко ни притесняваше фактът, че не сме в центъра на София, където са повечето театри. Когато обаче отворихме врати за зрители, се оказа, че местоположението ни всъщност е голямо предимство. Гостите ни споделят, че сме изключително удобни за тях, защото не им се налага да пътуват в час пик през задръстванията на Центъра, нито имат трудности с намиране на място за паркиране и като цяло това е едно неочаквано удобно местоположение за театър.

Оказа се, че това въобще не е наше откритие. В последните години такава е световната тенденция и навсякъде в големите градове се наблюдава разсредоточаване на театрални и културни институти извън центъра на градовете, към периферията, което дава по-добро покритие, комуникативност и възможност за бъдещо разрастване.

 

Шоу спектакълът “Web БУРЛЕСКА” е изцяло по наша идея и сценарий. Без да е типичното вариететно шоу, представлението е смесица от различни стилове, обединени в един разказ. Танци, клоунада, въздушна акробатика, фигурно пързаляне и много мултимедия умело разказват историята на едно младо момиче, което си търси работа и попада в Интернет света на уеб камерите. История, поднесена с много хумор и стил. Представлението се радва на много положителни отзиви от зрителителите. Темата е изнанадваща, а реализацията е толкова иновативна, динамична и впечатляваща, че зрителите единодушно определят това представление като единствено по рода си шоу, каквото не може да се види другаде у нас.

 

Текстът в спектакъла не е много. Има и подготвени субтитри на английски език за гостите ни от други страни. 

 

В своите детайли шоуто може да бъде напълно разбрано от хора над 12-14 годишна възраст, но и по-малките ни зрители остават много впечатлени и въодушевени от видяното. Харесват ни и малки, и големи. Защото сме пъстри, динамични и весели, а темата е поднесена много положително и със стил.

 

В много от сцените актьорите на сцената  се синхронизират с образи от мултимедийни екрани, които са съществена част от разказа. За да се получи ефекта с необходимата прецизност и синхрон, бяха необходими много дни с усилени репетиции. Репетиционният период беше много интензивен и продължи около половин година.

 

Предварително записахме и монтирахме видеата с четвъртия участник - Чарли, който е в ролята на Интернет зрителя. Той се появява само от екраните на сцената, но цялото му присъствие е идеално синхронизирано с живия спектакъл и това пресъздава по уникален начин идеята за онлайн общуването. Получи се един много интересен микс между живо шоу и видео.

 

Проектът е амбициозен и с нелека техническа реализация. Използват се лебедки и асансьори, които движат актьорите, екраните и декора на сцената, сложно осветление и мултимедия. Възползвали сме се максимално и от уменията на момичетата, за да се получи разнообразно и забавно шоу.

 

Мелинда Терзийска, Паолина Попова, Маргарита Христова и Чарли Варийски са артистите, които участват в спектакъла.

 

Мелинда завърши миналата година НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” със специалност “Театър на движението - пантомима”, точно когато търсихме артистите, които да станат част от екипа ни. Занимавала се е активно с художествена гимнастика и акробатика. Изразът “Това не можеш да го направиш” за нея е недопустим.

 

Паолина Попова се присъедини няколко месеца по-късно към екипа на “Web БУРЛЕСКА”. Заедно с Мелинда са учили в един клас в НАТФИЗ. Двете са неразделни приятелки и освен това са страхотен екип. Паолина дълги години се е занимавала с фигурно пързаляне и е сред финалистите на много републикански и международни състезания. Умение, което идеално се вписа в зрелищна акробатична сцена на изкуствен лед.

 

Маргарита Христова също е завършила НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” със специалност “Танцов театър”. Била е преподавателка в театралната академия, въпреки младата си възраст. Маргарита е и хореограф на танцовите сцени в спектакъла. 

 

Чарли - Чавдар Варийски, не е точно актьор, но създава толкова добре типизиран образ на “зрителя от Нета”, че почти всички гледали спектакъла възкликват “Къде го намерихте този...” Отговорът е: “В Киноцентъра”. Той е един от най-добрите кино-монтажисти в страната, наред с всичките му други разностранни умения и интереси. Може би това е причината за артистичното му изпълнение и очарователно присъствие.

 

Костюмите за спектакъла “Web БУРЛЕСКА” са дело на Мира Бъчварова.

 

Останалите част от основния екип са Ивайло Палмов - кинорежисьор  Иво Симов - Телевизионен и театрален инженер, Иглика Орлова - актриса и директор на театъра, Камелия Бъчварова - Дизайнер, Елица Михайлова - театрален режисьор. Това са все хора с различни умения и богат опит.

Наред с тях за реализацията на шоуто в различни направления и в различните моменти се включиха и много други артисти и технически екипи, на които благодарим, че ни повярваха и работиха с много ентусиазъм и всеотдайност. 

 

В момента работим и по следващия си проект - поредица от шоута с общото заглавие. “Изгубени във времето”. Първото е “Соц. Кабаре”, което ще ни отведе на едно много забавно, весело и леко носталгично пътешествие във времето. За този спектакъл, както и за цялостната дейност на театъра, получихме финансова подкрепата от Национален фонд “Култура”, което е една много навременна и ценна помощ от страна на държавата, за която сме много благодарни. 

 

Досегашният ни опит показва, че колкото и да разказваме за нас, за театъра и за представлението, никога не успяваме да предадем в достатъчна степен усещането от преживяването на зрителите на живо. Отново и отново след края на представлението всички единодушно възкликват: “Не сме очаквали такова нещо ! “

 

И това е хубавото на живото сценично изпълнение. Колкото и да разказваме за него, колкото и снимки, видеа и клипове да показваме, накрая винаги срещата с преживяването в театъра надминава всички очаквания и зрителят остава очарован и възхитен. Това беше нашата цел и мечта и сега сме много щастливи, че още първото представление на театъра постигна и дори надмина собствените ни очаквания. 

 

Ще се радваме да ви посрещнем във Вариететен Театър!

Web Бурлеска постер 1
Web Бурлеска постер 1

хоризонтален плакат

press to zoom
Web Бурлеска постер 2
Web Бурлеска постер 2

Describe your image

press to zoom
Web Бурлеска постер Мелинда
Web Бурлеска постер Мелинда

Web_Burleska_Melinda_919x704

press to zoom
Web Бурлеска постер Поли
Web Бурлеска постер Поли

Web_Burleska_Poli_572x761

press to zoom
Web Бурлеска постер, Маргарита
Web Бурлеска постер, Маргарита

Web_Burleska_Margo_572x761

press to zoom
Вертикален постер
Вертикален постер

Web_BURLESKA_1500x2000

press to zoom
Външен вид на театъра
Външен вид на театъра

Building_1220x669

press to zoom
Web Бурлеска постер 3
Web Бурлеска постер 3

Web_Burl_poster_3_1400x2000

press to zoom
Зала - разположение кресла за публиката.
Зала - разположение кресла за публиката.

Varieteten_teatar_zala различни резолюции в Dropbox линка

press to zoom

Снимките в галерията могат да се свалят в webp формат. За да свалите снимките в JPG формат, натиснете бутона Download files и ще бъдете прехвърлени към Dropbox директория, където можете да изберете нужната ви снимка. В тази директория има голямо количество допълнителни снимки, които можете да ползвате.

Информационен текст 

         Най-после вариететен театър в София!

 

         В София вече има Вариететен Театър. Кой отваря театър в такова смутно време, когато дори Цирк дьо Солей фалира? “Луди хора” ли са това? Обикновено точно начинанията с капка лудост имат най-сериозен шанс за успех. Бъдещето ще покаже.

         Първото шоу, наречено “Web БУРЛЕСКА”, се играе с огромен успех. Забавно, изненадващо, позитивно и невероятно енергично, то предизвиква възторжени отзиви от публиката:

„Не сме виждали такова нещо…“ , „Въобще не сме очаквали…“

„Поразително преживяване…“, „Забавно и весело, оправи ми деня…”

     

         Темата на “Web БУРЛЕСКА” е не по-малко изненадваща. Разказва се за момичетата от Интернет камерите. Нестандартен и провокиращ поглед към този странен вид виртуално общуване, за който се знае малко…

         Залата е оборудвана специално за такъв вид театър с екрани и синхронизирана мултимедия, която е не само фон, но и активен участник в действието. В спектакъла са вплетени акробатични изпълнения, танцови номера, клоунада с много свежо чувство за хумор, интеракция между видео и сцена, която е на удивително ниво.

         Според хората, които се занимават с този вид изкуство, подобно нещо не се е появявало от много отдавна и е изключително приятна изненада.

         Шоуто е с продължителност от един час. Половин час преди началото публиката получава безплатна напитка - комплимент, която може да внесе в театралния салон. 

         Залата е съвсем нова. Още докато се строи, заради променената ситуация през март, се взима решение нормалният проектен капацитет от 80 места да не бъде запълнен максимално и броят на креслата да бъде намален наполовина. Така Вариететен Театър е първата зала, съобразена с новите изисквания още по време на създаването си. С общо 40 седалки,  разстояние от 1.80 метра между редовете и широки кресла, залата предлага съвсем ново ниво на комфорт и безопасност за зрителите. Пространството за публиката предлага над 3 квадратни метра за всеки зрител.

Ново забавление в културния афиш на столицата, което, колкото и странно да звучи, идва точно на време. Сега всички се нуждаем от позитивни емоции, забавление и радост.  Проектът е подкрепен от Национален Фонд Култура по едногодишна програма за подкрепа на цирковото и вариететно изкуство.

         Театърът не е в центъра, но има собствен паркинг и е до спирка на метрото. Намира се на бул.”Искърско Шосе” 13 и до него се стига изненадващо лесно. В сайта на Вариететен Театър дори има видео за онагледяване на пътя до там. В момента Вариететен Театър е най-новото и свежо преживяване, което може да си подарите.

         Спектакълът “Web БУРЛЕСКА” се играе няколко пъти в седмицата.

         Подробности и билети можете да намерите в сайта на театъра varietetenteatar.com и в URBO, Eventim, Bilet.bg, Grabo.bg

Още информация можете да намерите в раздела ОЩЕ